Kleur van Het Jaar 2023: Hoe te Gebruiken in Het Decor

Levendig, boeiend en gedurfd. Drie bijvoeglijke naamwoorden die perfect de trends beschrijven die we dit jaar besloten te volgen bij het kiezen van het meest trendy kleurenpalet. Pantone's kleur van het jaar is ook fascinerend en schitterend: levendig magenta. Elk jaar rangschikt het bedrijf Pantone de meest modieuze kleur van het lopende jaar. De gekozen kleur voor dit jaar 2023 is beschreven als "een onconventionele tint in een onconventionele tijd ". Levendig magenta is een gedurfde en complementaire kleur voor groen. Het wordt verkregen uit de perfecte combinatietwee gelijke delen rood en blauw .De geschiedenis van de kleur magenta

De geboorte van deze ongelooflijke kleur, een symbool van non-conformiteit, dateert uit 1859. Er wordt gezegd dat François-Emmanuel Verguin, een chemicus uit Lyon die op het punt stond nieuwe kunstmatige kleurstoffen voor de textielindustrie te creëren, op een avond besloot om een verbinding vanuit het raam voordat je naar bed gaat.
De volgende ochtend realiseerde hij zich dat het residu dat in de schaal was achtergebleven een nieuwe kleur had doen ontstaan: magenta.

De naam is echter geïnspireerd op de mode van die tijd. De veldslagen die destijds werden uitgevochten, de veldslagen van Magento en Solferino, kregen zo'n bekendheid dat
hij in elke sector de naam wilde gebruiken om publieke aandacht te trekken.


Wat maakt paars zo bijzonder?

Paars heeft een heel bijzondere eigenschap, het is eigenlijk gewoon een illusie die door onze ogen wordt gecreëerd. Maar wat betekent dat? Dat paars bestaat niet? In feite bestaat deze kleur, die zich op de kleurenschaal tussen rood en blauw bevindt, niet in het zichtbare lichtspectrum en daarom is er geen golflengte van licht die behoort tot en overeenkomt met magenta. De receptoren in onze ogen kunnen alleen onderscheid maken tussen rood, blauw en groen. Het vermogen om de paarse tint te zien, hangt af van het fenomeen volgens welk we het ons kunnen veroorloven om de drie primaire kleuren te combineren om secundaire kleuren te creëren die onze hersenen waarnemen,ook al bestaan ​​ze niet echt.


 


 

Ideeën voor inrichting met de kleur Magenta

Paars is een kleur die extreem vol vitaliteit en energie is en daarom moeilijk te combineren kan lijken. Hier laten we je enkele trucs zien om het de hoofdrolspeler van de kamers van je huis te maken.
Het wordt gekenmerkt door intense en stralende nuances en wordt aanbevolen voor gebruik op  een enkel meubelstuk, zoals een zachte  fluwelen fauteuil of een klassieke poef  met elegante gouden knopen. Perfect meubel om  je woonkamer of de hoek van je slaapkamer te verrijken.
Als je het daarentegen de hoofdrolspeler van het meubilair wilt maken, is ons advies om het te combineren met meer neutrale kleuren, die de intensiteit ervan verzwakken, zoals wit of grijsDe combinatie zal verfijnd en elegant zijn. De laatste tip voor degenen die de toon en verschillende nuances willen benadrukken, is de combinatie met groen, zijn complementaire kleur of met blauw. De combinatie van deze kleuren is ideaal om de omgeving een sterk en daadkrachtig karakter te geven.
 
Producten die van belang kunnen zijn
Email Newsletter
Nieuwsbrief