6 Koperen Kookgerei-Tips - Het Beste Kookgereedschap

De koperen potten - De Ferrari's van het kookgerei

Potten zijn de hulpmiddelen die voedsel koken en krijgen daarom een fundamentele betekenis in de keuken. Er zijn honderden verschillende potten: het is belangrijk om de basiskenmerken te kennen die de belangrijkste functies bepalen in relatie tot het soort voedsel en de kookmethode.
De basispotten zijn onderverdeeld in  stoofschotels of potten en pannen.
De eerste hebben hoge zijkanten en worden gebruikt om vloeibaar en / of licht voedsel te bereiden dat niet in een pan met lage zijkanten kan. Ze worden gebruikt voor duizend bereidingen: pasta koken, bouillon maken, sauzen en ragout bereiden, stoofschotels, groenten koken of stomen, enz.
De pannen hebben een lage rand, min of meer verticaal afhankelijk van het gebruik, en worden gebruikt om al het voedsel te bereiden dat geen ovenschotel nodig heeft: omeletten, pannenkoeken, vlees, maar ook sauzen voor pasta, gebakken groenten of om Kruid de pasta met saus voor het serveren.

Tip 1 - Hoe kies je koperen kookgerei?

Als je eenmaal hebt besloten om een ​​koperen pot te kopen, moet je het product goed kiezen. Het eerste aspect om rekening mee te houden is dat een koperen cocotte of pan een langetermijninvestering is , daarom is het beter om meer uit te geven dan een professioneel kwaliteitsproduct te kopen.
Een kwaliteitscocotte gaat lang mee en is zeer resistent, terwijl een goedkope koperen pot na een jaar aankoop onbruikbaar kan zijn.
Bedenk ook dat kookgerei van slechte kwaliteit ook nadelig is vanuit hygiënisch oogpunt, aangezien een slecht product metalen kan afgeven tijdens de bereiding van voedsel en bijgevolg schadelijk kan zijn voor het lichaam.
Bij het kiezen van de beste koperen pot is een fundamenteel aspect om rekening mee te houden de dikte van de folie.Een pan van goede kwaliteit, geschikt voor elk type kookproces, moet een dikte hebben van 2 millimeter.
Andere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden , zijn grootte, vorm en hoogte. Deze factoren moeten worden afgewogen op basis van het aantal mensen voor wie u gewoonlijk kookt en het soort bereidingen dat u over het algemeen lekker vindt.
Last but not least is er de keuze van de handgreep die het beste bij u past. Dit aspect wordt vaak over het hoofd gezien, maar een ergonomische handgreep met een goede grip maakt het succes van elk type recept veel gemakkelijker. Kortom, de aanschaf van een koperen pot is een investering voor de toekomst, mits van goede kwaliteit, het zal je jarenlang begeleiden bij al je voorbereidingen.
Waarom koperen potten het beste zijn om voedsel te koken.

Tip 2 - Geleidbaarheid van een pot

Een goede warmtegeleider verwarmt en koelt snel, waardoor een grotere precisie mogelijk is bij het bereiden van voedsel dat gemakkelijk kan verbranden. Bovendien wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over het hele oppervlak van de pan, waardoor het voedsel in sommige gebieden niet verbrandt en in andere niet kookt, afhankelijk van de afstand tot de vlam. Een soortgelijk materiaal is geschikt voor al het snel koken (gebakken, gebakken vlees, omeletten, enz.), En in alle gevallen waar precisie een must is (bijvoorbeeld bij het koken van risotto, zodat het niet te heet wordt. pot).
Andere bereidingen vereisen een materiaal dat langzaam en gelijkmatig opwarmt en dat de warmte lang vasthoudt, zoals in soepen en gestoofd vlees, voor lang koken zoals die van peulvruchten, enz.
Een goed materiaal mag het voedsel niet veranderen:om deze reden worden op sommige materialen speciale coatings aangebracht.
Ten slotte moet het  bestand zijn : langer meegaan en niet vervormen bij stoten en vallen.
Een koperen pot is meestal bekleed met tin (vertind koper), zilver of roestvrij staal, omdat koper giftige stoffen in voedsel afgeeft.

Tip 3 - Hoe gebruik je koperen kookgerei?

Onthoud altijd dat voor koperen potten:
  • Gebruik geen scherpe gereedschappen. Omdat koper vatbaar is voor krassen, wordt het gebruik van metalen of puntig gereedschap niet aanbevolen. Het advies is om houten of siliconen lepels te gebruiken om snelle bederf van de pot te voorkomen.
  • Laat de pan niet zonder voedsel op het vuur staan. Onthoud altijd dat u het vuur niet open laat staan ​​als u niets kookt; de verlenging van de tijd en het contact tussen het vuur en de pan zonder dat er iets in zit, versnelt de slijtage enorm.
  • Verspreid de vlam . Het is altijd aan te raden om een ​​vlamverspreider tussen de pot en de warmtebron te plaatsen, juist omdat, zoals eerder vermeld, koper een sterke warmtegeleider is.
  • Vertind koper. Als de pot die je hebt gekocht van ingeblikt koper is gemaakt, onthoud dan dat de maximale temperatuur waarbij hij kan worden gebruikt 220 graden is om te voorkomen dat het blik smelt. In het geval dat naast tin ook staal aanwezig is, is dit soort vooruitzien niet nodig.

Tip 4 - Samenvatting van de voordelen

Het hebben van koperen potten en pannen in de keuken is zeker een mooie manier om het in te richten, maar het koperen kookgerei is niet alleen een geweldig meubelstuk, maar ook het favoriete hulpmiddel voor degenen die het fornuis proberen. Kookliefhebbers weten dat maar al te goed, want koper is een prima materiaal om voedsel mee te koken.
Laten we proberen de positieve en negatieve aspecten van het gebruik van koperen kookgerei samen te vatten, zodat u een overzicht van het product krijgt en begrijpt of het geschikt voor u is.

De voordelen van het gebruik van koperen kookgerei zijn
  • Betere thermische geleider. Zoals hierboven geïllustreerd, is koper, na goud en zilver, de beste warmtegeleider ter wereld. Met deze functie heeft u altijd thermische controle over het voedsel dat u kookt.
  • Homogeniteit van koken. In nauwe relatie met het eerste punt, maken de kenmerken van koper dit materiaal perfect om de voedings- en organoleptische principes van wat we bereiden niet te verliezen. Het verandert ook niets aan de smaak en smaak van voedsel.
  • Weerstand. Koper onderscheidt zich doordat het in de loop van de tijd een zeer bestendig materiaal is tegen allerlei soorten schaafwonden, toevallige schokken en vooral plotselinge temperatuurschommelingen.
  • Hygiëne. De koperen pannen garanderen maximale hygiënische veiligheid.
Laten we nu eens kijken wat de negatieve aspecten zijn: 
  • Prijs. Omdat ze gemaakt zijn van materiaal van marktkwaliteit, hebben koperen potten hogere kosten dan de andere op de markt verkrijgbare potten.
  • Gewicht. Het gewicht van de koperen pannen is 8,9 kg / dm ^ 3.
  • Vertinnen. In het geval van een tincoating kan de pan na verloop van tijd bederven. Dit aspect kan worden opgelost door te vertrouwen op professionals in de sector die de versleten pot weer tot leven kunnen brengen. Deze bewerking maakt de pot die u hebt gekocht praktisch eeuwig.

Tip 5 Hoe koperen potten te reinigen?

Koperen pannen worden niet in de vaatwasser gewassen, omdat bij continu wassen de interne beschermfolie sneller kan slijten. Gebruik nooit sponzen en schuursponsjes voor vertinde koperen pannen, deze raken hierdoor beschadigd. Bovendien, als er korsten zijn, is het niet nodig om agressieve producten te gebruiken, maar alleen een oud natuurlijk middel, namelijk de potten laten weken in water, azijn en zout. Om de buitenkant schoon te maken, kunt u daarentegen een specifiek product voor messing en koper gebruiken.

Tip 6 Kenmerken van koperen kookgerei en materiaal:

Behalve dat ze esthetisch erg mooi zijn, worden koperen pannen gewaardeerd om hun uitstekende eigenschappen. Allereerst is het goed te bedenken dat koper, na zilver en goud, de beste warmtegeleider is. Met deze functie kunt u het koken van gerechten perfect beheren en wordt het risico op verbranding van het voedsel drastisch verminderd.
Bovendien verandert koper dankzij zijn eigenschappen de smaak van voedsel niet, en precies om deze reden kunnen we een koperen cocotte vinden in alle beroemdste keukens ter wereld. Dit keukengerei is perfect voor het maken van een ongelooflijke verscheidenheid aan bereidingen, zoals risotto's, crèmes of reducties.Het wordt ook veel gebruikt in gebak vanwege het vermogen om snel en stabiel op te warmen.
Over het algemeen is de koperen cocotte ideaal om lang mee te koken, wat een gelijkmatige en constante warmteoverdracht vereist. Omdat koper voorkomt dat voedsel verbrandt, wordt het gebruik van dit type pan ook aanbevolen voor snelle recepten, waaronder bereiding op hoge temperaturen.
Kortom, koperen ovenschotels zijn de beste oplossing voor elk type recept. Het interieur, ooit bedekt met een laag tin, bestaat nu uit een staalplaat, handig om slijtage na herhaaldelijk wassen te voorkomen.De constructiekwaliteit van koperen kookgerei maakt het duurder dan de andere soorten op de markt, maar het is noodzakelijk om te onthouden dat deze constructiekwaliteit de mogelijkheid van chemische reacties als gevolg van contact tussen voedsel en warmte vermijdt en oxidatie vermijdt. bij hoge temperaturen.
Koper is perfect voor elk type bereiding dankzij een laag staalfolie. De schaal tussen koper en staal is 1 op 9, dus je kunt kiezen of je pannen koopt met een lichte koperlaag en de rest van de structuur in staal, of juist helemaal in koper met een staallaag om de pannen te maken. contact met voedsel.
Het is belangrijk om te onderstrepen dat koper niet geschikt is voor inductiekookplaten, ook al zijn er bepaalde modellen op de markt, zoals vertinde koperen pannen, die dankzij hun beschermende tinnen coating ook in dit type fornuis kunnen worden gebruikt. . Let er altijd op dat er zich geen groenachtige oxideaanslag op de basis heeft gevormd: in dit geval is het nodig om de vertinde laag opnieuw uit te voeren.

Klik hier om onze koperen potten te ontdekken!

Producten die van belang kunnen zijn
Email Newsletter
Nieuwsbrief