Gids voor het Creëren van een Franse Sfeer Met Shabby Chic en Provençaalse Stijlen

De shabby chic en Provençaalse stijl worden beide veel gebruikt door liefhebbers van de sfeer van Zuid-Frankrijk om elegante en landelijke omgevingen te creëren. Zachte en delicate kleuren, bloemengeuren die doen denken aan lavendelvelden en houten accessoires met een doorleefde look behoren tot de belangrijkste elementen die deze stijlen vertegenwoordigen. Als je van de natuur, bloemenvelden en landelijke sferen houdt, is dit een handige gids om te ontdekken en te kiezen welke van de twee bovengenoemde stijlen het meest geschikt is om je huis in te richten.
Shabby Chic: Elegantie met een antiek effect

De naam shabby chic betekent letterlijk " sjofel elegant ". In feite heeft deze stijl het kenmerk dat hij tot in het kleinste detail is verzorgd, ondanks het ogenschijnlijk verwaarloosde effect dat de verouderde houten elementen op de toeschouwer overbrengen.
Het werd geboren in Groot-Brittannië en haalt zijn inspiratie uit de  oude landvilla's die waren ingericht met imposante kroonluchters, zachte fluwelen gordijnen en weelderige banken, om vervolgens te evolueren en een uniek en origineel ontwerp te worden dat ook in andere Europese landen, vooral in Frankrijk, wordt gewaardeerd.   
De term " shabby chic " verschijnt voor het eerst  in een Brits designmagazine in 1980. In Italië daarentegen begonnen we pas vanaf het einde van de jaren 80 over deze stijl te praten, toen de mode om oude meubels te recupereren om ze een nieuwe en frissere uitstraling te geven zich begon te vestigen. Sleutelprincipes van de Shabby Chic Style

De essentiële elementen waarmee rekening moet worden gehouden om een ​​huis in deze stijl na te bootsen, zijn: het gebruik van de kleur wit, de materialen van de meubels en de keuze van meer natuurlijke stoffen voor het linnengoed in huis. Een van de meest gebruikte kleuren in meubels in shabby chic-stijl is ondoorzichtig wit, vaak " verwoest " of "vies" om een ​​verouderd en doorleefd effect op het meubilair te verkrijgen.
Wat materialen betreft, heeft hout de voorkeur in zijn lichtere tinten en met een antiek effect.
De natuurlijkheid van hout
  met zijn bijzondere adering draagt ​​hij een verhaal met zich mee dat dankzij deze stijl een nieuw leven krijgt.
Tot slot, bij het kiezen van tafelkleden, lakens en gordijnen, hebben ruwe  en natuurlijke 
stoffen zoals linnen en katoen de voorkeur in hun lichtere tinten zoals wit en beige.


Viadurini raadt aan: het is essentieel om altijd een persoonlijk tintje toe te voegen om de kamers van uw huis te verrijken met herinneringen en voorwerpen die uw verhaal vertellen.  

Provençaalse stijl: verfijnd en bloemig

De Provençaalse stijl is geboren in de Franse regio Provence, waar we geurige lavendelvelden, turquoise meren en smaragdgroene rivieren vinden. Deze landschappen dragen bij aan de creatie van deze stijl en bepalen de belangrijkste elementen die herinneren aan romantische, elegante sferen met een vintage smaak. 
Provençaalse
meubels  zijn een perfecte balans tussen  shabby chic en landelijke stijl, gekenmerkt door klassieke meubels zoals consoles en houten tafels met een doorleefd effect.

De musthaves van Provençaals design zijn: de keuze van de juiste materialen voor de inrichting, het gebruik van lichte kleuren en de aanwezigheid van essentiële inrichtingsaccessoires voor een Provençaals huis.
De meest gebruikte materialen in deze stijl zijn smeedijzer  voor het bedframe, perfect hout voor de inrichting van het woongedeelte, keramiek voor de lampen en gietijzer voor een elegant vrijstaand bad.
Het kleurenpalet in Provençaalse stijl doet denken aan zachte en pastelkleuren zoals lavendel en alle tinten paars en lila.
Tot slot, wat betreft het essentiële meubilair in een huis dat in deze stijl is ingericht, biedt Viadurini functionele dressoirs in gerecycleerd hout 
gerecupereerd uit oude bars en in onbruik geraakte gebouwen, perfect om een ​​Provençaalse en doorleefde toets aan uw woonkamer te geven. In het slaapgedeelte blijft hout de hoofdrolspeler, samen met smeedijzer met nachtkastjes, ladekasten en dressoirs gemaakt met gebeitst hout om de veroudering van het hout en zijn nerf te versterken.

Viadurini raadt aan: om de sfeer van de Provence op te roepen, is het belangrijk om  vazen ​​​​met verse bloemen of geurige lavendelplanten in te zetten die herinneren aan de  bloemendecoraties van de meubels. Verrijk uw tafel met  handbeschilderd Frans porselein  voor een verfijnde finishing touch.

Email Newsletter
Nieuwsbrief